Een leuke week voor de liefde

Een leuke week voor de liefde

Het was een leuke week voor de liefde. Niet alleen omdat er werd getrouwd of omdat er elke dag tastbare resultaten van de liefde werden geboren. Want er zijn natuurlijk afgelopen week ook relaties verbroken en mensen overleden. Dat stemt minder vrolijk. Maar toch was afgelopen week voor de liefde best leuk.

Zo meldde CBS over 2018 dat er voor het eerst meer echtparen zijn, die een gouden jubileum (50 jaar) vieren dan een robijnen jubileum (40 jaar). Ook zijn er steeds meer echtparen 60 jaar getrouwd. Kortere huwelijksjubilea van 40, 25 of 12,5 jaar nemen juist af. Dat komt doordat trouwen minder populair is geworden en scheiden vaker voorkomt. Daar komt nog bij dat mensen ouder worden en huwelijken daardoor langer standhouden.

In Utrecht, Eindhoven en Groningen zijn meer gouden dan robijnen stellen. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam is dat andersom (de hoofdstad telde vorig jaar 915 40-jarige couples en 899 50-jarige couples). Gemiddeld per 1.000 inwoners, wonen de meeste gouden stellen in Voerendaal, Rozendaal en Cranendonck. Het klimaat voor een stabiel huwelijk is daar kennelijk optimaal!

Evenwel, ouder dan 50 jaar is onze radio, waarvan afgelopen week het 100-jarig bestaan is gevierd. Heeft dat iets met de liefde te maken?… Nou, op het eerste gezicht niet. Maar als je scherper kijkt, is er toch wél een verband. Dat zit zo: op 6 november 1919 stuurde de Friese radiopionier Hanso Idzerda zijn eerste uitzending de ether in. Waar toen niemand geloofde in de kracht van radio, had Idzerda door dat dit medium veel potentieel had. Eén van de allereerste liedjes, die hij toen liet horen was een inmiddels compleet vergeten liefdeslied onder de titel: Het meisje dat men nooit vergeet’. Het eerste couplet daarvan gaat zo:

Wanneer ‘n man zich oud gaat voelen
Verliest ie zijn luidruchtigheid
Dan wordt ie zuinig op zijn eigen
Dan maakt ie zorgen voor de tijd
Dan gaat ie denken aan zijn fuiven
Aan al ‘t lachen wat ie deed
Maar ‘t meeste waar die aan zal denken
Bij al zijn lief en al zijn leed
‘t Is aan het meisje dat ie nooit vergeet

Ik vermoed zomaar dat niemand dit liedje nog kent (ik ook niet), maar al sinds de start is het medium radio nauw verbonden met het liefdeslied. Wie herinnert zich niet de wekelijkse top-40, de jaarlijkse top-2000 of nachtelijke programma’s als ‘Candle Light’ met soms mierzoete smartlappen? En het leuke van radio is dat je wel de liefdesliedjes hoort, maar niet het beeld erbij ziet, dus dit zelf gaat fantaseren. Mooie tijden.

Zelf word ik een tikkeltje lyrisch als Marco Borsato’s lovesong over de radio klinkt:

‘Want zij
Zij is de zon en de maan voor mij
Zij is het beste van allebei
Zo mysterieus en zo warm tegelijk
En ze doet iets met mij
Ze is vrij’

Het is maar ’t beste als ik dat liedje niet hoor tijdens het autorijden, want ik vind het een zo sterk stimulerende song dat ik er prompt 180 km per uur bij ga rijden. Wat me natuurlijk een dikke plak van oom agent oplevert. Je zou zeggen dat zo’n forse bon ons huwelijk onder druk zet. Maar bij mij thuis werkt dat anders. Mijn olijke vrouw voegt de hoogte van de verkeersboete toe aan het budget waarmee zij kleding gaat kopen. Waarmee Johan Cruijffs levensfilosofie weer waarheid wordt: ’Elk nadeel heb z’n voordeel.’