Marriage Week Commitment Test

Hoe zit het met jouw commitment?

De gedachte om uitgehuwelijkt te worden of je kind uit te huwelijken bevreemd de meesten van ons direct. Erg inspirerend vind ik het idee ook niet. Hoewel, ik denk dat de meeste ouders zichzelf regelmatig betrappen op een heimelijk verlangen de partnerkeuze van hun kind te beïnvloeden. En de meeste kinderen zijn ook erg benieuwd naar de reactie van hun ouders op hun keuze.

Ik kom hierop omdat ik onlangs las over onderzoek naar gearrangeerde huwelijken in het leesbare Het goede in de mens van Nicholas Christakis. Vanuit de evolutietheorie verklaart deze onderzoeker waarom mensen in staat zijn tot liefhebben. In het hoofdstuk over liefdesrelaties stelt hij dat partners in gearrangeerde huwelijken elkaar minsten zo lief hebben als partners die elkaar uitgezocht hebben. Heel gek is dat overigens niet. De vrouw die ik nu liefheb is heel anders dan het meisje waar ik ruim dertig jaar terug verliefd op werd. Liefde is iets wat je ontwikkelt en blijkbaar kan dat ook in een gearrangeerd huwelijk.

Wil de liefde opbloeien in een gearrangeerd huwelijk, aldus Christakis, dan moet er aan één voorwaarde voldaan worden: commitment of toewijding. Als partners bereid zijn zich aan elkaar te verbinden en toegewijd zijn, kan de onderlinge hechting en liefde opbloeien. Hij illustreerde het met een leuk citaat. Een vrouw uit India, een maand daarvoor uitgehuwelijkt, stond met autopech langs de kant van de weg. ‘Ik belde mijn man en vertelde wat er was gebeurd. Ik merkte aan zijn stem dat hij bezorgd was, en tot mijn verbazing was hij er binnen een kwartier. Hij maakte zich grote zorgen over mijn veiligheid en omhelsde me zodra hij mij zag. Die dag werd ik verliefd op mijn echtgenoot.’

Liefde is wel vaker het antwoord op ontvangen zorg, trouw en betrouwbaarheid. Commitment dus. Christakis geeft hoog op van het vermogen tot liefde en commitment van de mens. Vanuit de evolutietheorie verklaart hij het als één van de belangrijkste overlevingsmechanismen van de mens. Het verlangen naar gehechtheid, feitelijk het verlangen om je te verbinden met je partner, zit in onze genen. Het is zo sterk, dat het in vrijwel alle culturen heeft geleid tot vormen voor het huwelijk, waarmee het anderen menselijke kenmerk, het seks willen hebben met anderen dan je partner, wordt ingeperkt.

Ook uit het onderzoek van onze hoogleraar duurzame relaties, Esther Kluwer, blijkt dat commitment bepalend is voor de kwaliteit en de duurzaamheid van relaties. Nou ja, als het zo belangrijk is, is het zinvol om de commitmenttest een keer samen met je partner in te vullen. Weet je gelijk waar je aan toe bent. De test is te vinden op deze website en is gebaseerd op het onderzoek van Esther Kluwer. Het levert in ieder geval een goed gesprek met je partner op.

Doe hier de commitment test!