De oratie van Esther Kluwer

Zijn duurzame liefdesrelaties nog wel mogelijk?

” We willen allemaal een gepassioneerde minnares “

‘De eisen die wij aan relaties stellen zijn enorm hoog. Dat de partner het inkomen verzekert of het huishouden runt is allang niet meer voldoende. Hij of zij moet ook sparring partner zijn, beste vriend, en een gepassioneerde minnaar of minnares. We moeten precies de juiste gevoelens hebben en ons volkomen begrepen voelen. Dat is nogal wat. Voor veel mensen is het hebben en houden van een goede relatie dan ook een behoorlijke opgave.’

Huwelijk ouderwets?

Zo stak de kersverse prof.dr. Esther Kluwer, hoogleraar duurzame relaties namens onze stichting,  gistermiddag van wal in haar aanvaardingstoespraak (‘oratie’) aan de Radboud Universiteit. Familie, vrienden, wetenschappers, relatiecoaches en veel fans van Marriage Week hadden zich in Nijmegen verzameld. Het werd een mooi  feestje.

Esther vroeg zich af of duurzame liefdesrelaties (huwelijken) nog wel mogelijk zijn: ‘In Nederland gaat maar liefst 40% van de stellen uit elkaar. In minder dan een eeuw is het aantal echtscheidingen vertienvoudigd. Er zijn meer singles dan ooit. Heeft het huwelijk zijn langste tijd gehad?’

We willen toch samen!

Maar nee, de cijfers laten anders zien, aldus Esther. Bijna 60% van onze landgenoten boven de 20 woont samen met een partner. En van de 3,3 miljoen alleenwonenden heeft bijna 25% een LAT relatie. Het aantal huwelijkssluitingen daalt, maar het aantal samenwonende stellen stijgt. En als het mis gaat, vormt circa 30% van de ex-gehuwden binnen 1 jaar weer een huishouden met een nieuwe partner.

Esther’s conclusie: een duurzame liefdesrelatie willen we bijna allemaal; we vragen superveel van onze partner; moeten leren in de relatie te investeren; en áls we dat doen, leven we doorgaans langer, gezonder én productiever. Geen wonder dat zij de komende tijd onderzoek gaat doen naar de verbanden tussen duurzame liefdesrelaties, werk en gezondheid.

Steun ons onderzoek

Dat onderzoek kost veel geld; al gauw euro 70.000 per onderzoeker per jaar.  Je gift daarvoor is hartelijk welkom: NL24 INGB 0004 4024 18 t.n.v. Stichting Marriage Week Nederland. Je gift is fiscaal aftrekbaar vanwege onze ANBI-status. Bij voorbaat reuze bedankt voor je steun.