Ken de kleuren in je relatie

Door Joke de Vries – Buro Nij

Qua kledingstijl kun je een bepaald kleurtype zijn. Ook in politiek opzicht kun je een kleur hebben. Maar wist je dat je in je relatie ook een bepaalde kleur meebrengt?  Jij en je partner brengen allebei verschillende ervaringen, karaktertrekken en verlangens mee. Is het in een relatie dan goed om al die kleuren maar door elkaar te gooien en één mengkleur te maken? Liever niet. Samen een palet creëren werkt veel beter, maar weet je eigenlijk wel welke kleuren jullie allemaal in huis hebben?

‘Beppe kende mij en ik kende haar. We wisten hoe we met elkaar om konden gaan. En ze was pittig hoor.’ Ik spreek met mijn opa over het gemis van zijn vrouw, mijn oma, beppe. Ze waren 67 jaar getrouwd. Een prachtige omlijning van verbinding die daarbinnen ingekleurd mag worden. Over hoe een goed huwelijk eruit moet zien, kunnen we onderhand goed praten, want liefdestips en relatiecursussen zijn binnen klikbereik. Langzaam maar zeker gaat de schroom eraf dat je eerst heftige problemen moet hebben voordat je aan je relatie gaat werken.

En toch…

Kleur geven aan je relatie is een investering, waarin je veel openheid geeft en elkaars eigenheid opzoekt. Het is een proces waarbij je kleur bekent aan je geliefde en alle kleurrijke facetten van elkaar leert kennen. Mijn lievelingskleuren zijn oker en petrol. Maar dat zijn zeker niet de enige kleuren die onze relatie kleuren. Er zijn kleuren die ik minder mooi vind, maar die wel naar voren komen in bepaalde eigenschappen die ik minder aan mezelf waardeer.

Kleur bekennen, betekent ruimte geven voor authenticiteit. Juist als je allebei jezelf kunt zijn, kun je de verbinding met je geliefde aangaan.

Fluorroze

Mijn partner en ik zijn te typeren als eigenzinnige personen. Jarenlang treurde ik omdat we geen gezamenlijke hobby’s hadden of op z’n minst een favoriete maaltijd. We gingen op zoek naar hoe we meer ‘samen’ konden zijn. Kamperen was niet echt mijn ding. Lange wandelingen en stedentripjes: geen gezamenlijk succes. Toen begonnen we met compromissen. We startten met een mengkleur voor de slaapkamermuur. Ik hield van terra en mijn partner van helderrood. De middenweg werd een soort fluorroze. Dit soort compromissen deden ons geen van beiden goed. Hij stelde voor dat ik in dit geval de kleur zou kiezen die ik graag wilde.  

Zo geschiedde. Niet alleen op verfgebied, maar ook op andere vlakken. Ik begon te delen wat ik echt mooi en waardevol vind, en ook waarom. Zonder dat hij daarin iets moet doen of dat het iets gezamenlijks moet worden. Zo ging ik een pottenbakcursus volgen (wilde ik al sinds mijn 8e) en mijn bedrijf verder opbouwen, waarbij ik aangaf dat niet alleen tot de avonduurtjes te willen beperken. Hij vertelde te verlangen naar een lange stilteretraite, en dat terwijl we 4 jonge kinderen hebben. We vonden hier ruimte voor, ook al was dat niet simpel.

Liefde is verschillen vieren

Tijdens het delen van onze behoeften en verlangens ontdekte ik meer over wie mijn partner is als persoon en ook wat er achter zijn verlangens schuilgaat: zijn waarden. Zijn verlangens zeggen iets over hem en zijn geen appel op mij of iets wat ik moet faciliteren of regelen. Zijn drive om een studie op te pakken resulteerde in een boeiend gesprek toen we bespraken waarom hij dat wilde. Zijn uitleg maakte mij enthousiast!

Elkaar kennen met onze waarden, wensen en verlangens en hierover in gesprek blijven, raakte eerder geregeld ondergesneeuwd in ons gezamenlijke leven en gezinsmanagement. Maar nu ontdekten we dat we kunnen luisteren naar wat de ander denkt en wil, zonder er iets mee te moeten. We leerden ook dat een oordeel niet per se nodig is en ook dat er niet op stel en sprong van alles moet veranderen. Soms kwam pas lang na een gesprek de vraag in me op: Wat betekent dit? Is dit iets wat we zouden kunnen vormgeven? Kan ik iets faciliteren zodat hij zijn weg kan gaan? Want er komt pas iets in beweging nadat je elkaar echt hebt gehoord. Ik ontdekte verlangens in mezelf die waren weggevaagd in mijn dagelijkse moederrol.

Je eigen kleur

Herken je de zoektocht naar authenticiteit bij jezelf en in je relatie? Wil je daar, in verbondenheid, ruimte voor creëren?

Ga dan met elkaar in gesprek over de volgende vragen en probeer ‘vrij’ te luisteren, zonder meteen te bedenken wat jouw rol hierin kan zijn voor de ander:

● Waarom doe jij wat je doet (op werkvlak, hobby’s, in contact met vrienden, als moeder/ vader, op het gebied van seksuele intimiteit)?
● Wat is voor jou een belangrijke waarde? En hoe komt die nu terug in jouw en ons leven?
● Hoe ben je veranderd of ontwikkeld sinds jullie elkaar hebben ontmoet?
● Welke verlangens heb jij die je misschien al lang geen aandacht hebt gegeven?
● Wil je daar nu iets mee, of is het genoeg om er in elk geval over gesproken te hebben?

Liefdesmotto

Het mooie is dat jullie authentieke kleuren ook weer een gezamenlijke kleur voort kunnen brengen. Wat hierbij kan helpen, is een liefdesmotto. Je zou dit kunnen zien als een koers voor de toekomst, omdat het kan helpen je steeds weer te bepalen wat je belangrijk vindt, welke liefdesacties er voor jullie echt toe doen en waar je in wilt investeren. Ook kan het je steeds weer inspireren omdat het jullie unieke samenzijn weergeeft.

Volg deze stappen:

● Bedenk apart van elkaar: wat waardeer je op dit moment in jullie relatie en wil je meenemen naar de toekomst?
● Kies kleuren, plaatjes of symbolen uit die ingrediënten weergeven van wat je belangrijk vindt in jullie relatie.
● Maak een mindmap: waar ben je nu en waar wil je naartoe? Doet dit zowel voor jezelf als gezamenlijk. Probeer hier ook jullie persoonlijke waarden en verlangens een plaats in te geven.
● Schrijf samen een motto met de ingrediënten uit de vorige drie stappen. Maak dit meteen praktisch, door twee praktische uitwerkingen te bedenken en in te plannen.

Nooit vergeten

Nog even terug naar mijn pake en beppe. Mijn opa is, zoals hij zelf zegt, altijd al vergeetachtig geweest, ‘maar nog nooit zo erg als nu’. Ik overdrijf niet als ik zeg dat mijn opa elk kwartier iets vertelt over mijn beppe. En elk kwartier is er dan ook het verdriet als hij opnieuw ontdekt dat zijn geliefde is overleden. Wat ook telkens weer terugkwam waren zijn woorden over hoe ze elkaar door en door kenden. Die woorden waaruit liefde en trouw blijken, zal ik nooit vergeten.

Wil je hier meer van? Buro Nij biedt de relatietraining ‘Ik ook van jou’: https://www.ikookvanjou.net/