Als je baas betaalt voor je echtscheiding 

Natuurlijk betaalt je baas niet voor je echtscheiding. De rekening van de scheidingsadvocaat komt echt wel bij jou en je aanstaande ex terecht. En je baas betaalt al evenmin je alimentatie. Zeker, dat klopt allemaal. Maar toch betalen in ons land duizenden bazen voor de relatiebreuken onder hun medewerkers.

Dat zit namelijk zo: mensen met relatieproblemen, waaronder echtscheidingen, blijken vaker ziek dan mensen met een stabiele relatie. Zeker het eerste jaar na een relatiebreuk is het ziekteverzuim van betrokkenen vaak hoger. Diverse vakbonden deden er in 2012 al onderzoek naar. En de rekening voor ziekteverzuim komt de eerste twee jaar van de ziekte vrijwel altijd bij de werkgever terecht. In die zin betaalt je baas wel voor je echtscheiding. Er is nog meer geregistreerd ziekteverzuim als gevolg van relatiebreuken: kinderen die er bij betrokken zijn verzuimen, zeker in het eerste jaar na de breuk, vaker op school, zo blijkt uit onderzoek. Allemaal heel begrijpelijk. Want scheiden is niet leuk.

Als het om ziektekosten gaat, gaat het in ons land al gauw om meer dan €12 miljard per jaar (bron TNO). Ziekteverzuim als gevolg van relatieproblemen kan daarvan zomaar €1 miljard per jaar bedragen. Dan hebben de werkgevers een keuze: simpel blijven betalen of kijken of ze er iets aan kunnen doen.

Over die vraag willen we graag het gesprek op gang brengen: wat kunnen werkgevers zinvol doen om medewerkers te helpen, die thuis met relatieproblemen kampen? Wat hebben medewerkers nodig? Zowel uit welbegrepen eigen belang als wellicht uit nobele motieven.

Over dit thema organiseren we wellicht op Valentijnsdag 14 februari 2018 een symposium op de CHE in Ede. We zijn op zoek naar werkgevers, directeuren, vakbonden, HRM managers, Arbo artsen en andere professionals, die dit vraagstuk kennen en met ons over oplossingen willen nadenken.

Heb je zin om hieraan mee te doen of weet je iemand, die we hiervoor kunnen uitnodigen, mail dan svp een kort bericht aan onze twee bestuursleden, die dit symposium organiseren:

Jolanda Nooteboom: jenooteboom@gmail.com
Wim Dekker: whdekker@che.nl

Nadere informatie over het programma en de onkosten volgen zo spoedig mogelijk. Alvast zeer bedankt voor je aanmelding en/of meedenken.