Boer zoekt vrouw Marriage Week Nederland

Beeldschone tv-boerin in tranen

Ze is beeldschoon, jong en ondernemend: Annemiek, deelnemer aan het populaire tv-programma ‘Boer Zoekt Vrouw’.

Afgelopen zondagavond, in een emotioneel moment met haar meest kansrijke ‘kandidaat’ Erik, zegt ze in tranen: ‘Ik vind het echt heel erg dat je weggaat, maar ik ben een kind van gescheiden ouders. En, je kunt niet alles voor iemand opgeven. En dit…. deze boerderij is wel alles wat ik heb. ’

Waarna Annemiek Erik om de hals valt en haar tranen de vrije loop laat. Nee, ze ziet tóch géén toekomst voor hen beiden. Miljoenen kijkers volgden dit emo-moment, waarna ze zien dat Erik zijn hoofd laat hangen, de koeienstal verlaat en Annemiek met een snik naar buiten loopt, de wei in.

De emotionele têt-à-têt tussen beide jonge mensen zit op 3:30 minuut van deze aflevering.

Ik ben slecht in tv-kijken, maar deze week belde een goede vriend: ‘Jan, heb jij Boer Zoekt Vrouw afgelopen zondagavond gezien?’ En terwijl ik, met het virusvrije schaamrood op mijn kaken, moest bekennen dat dit helaas niet het geval was, gaf hij me onmiddellijk de opdracht om wél te kijken en deze blog er over te schrijven. Beste Joël, reuze bedankt!

Wat mijn vriend en mij raakt is de verloren onbevangenheid waarmee Annemiek zich kan openstellen voor liefdesrelaties. Ze heeft bij haar ouders gezien welke schade er optreedt als moeder en vader, ondanks alle oprechte pogingen en bedoelingen, helaas toch een einde aan hun huwelijk maken.

Dit jaar gaan in ons land elke dag circa 90 gehuwde of formeel samenlevende paren uit elkaar (in 1970 waren dat er circa 27 per dag), aldus het CBS. Daarbij zijn mogelijk elke dag 360 of meer (klein)kinderen betrokken. En mogelijk elke dag 360 of meer buren. En 900 of meer familieleden. Elke dag! En mogelijk 900 collega’s. Of 900 vrienden. Of 900 kerkleden. Elke dag! Dit betekent dat potentieel per jaar in ons land 1.445.400 mensen op één of andere manier direct geraakt worden door een relatiebreuk. Dat is 8,5% van onze bevolking – elk jaar!

De mensen, die het overkomt, hadden graag anders gewild. Je wordt niet smoorverliefd om met liefdesverdriet te leven. En het raakt niet alleen de mensen nú, maar ook de generaties na ons. Kinderen van gescheiden ouders hebben een 2x zo groot risico om ook zélf te scheiden.

Ik weet het zelf: getrouwd zijn is niet altijd makkelijk. Soms plakt mijn lief mij met grote gretigheid achter het behang (… maar het plaksel kleeft gelukkig niet eeuwig…). En in Coronatijden is het zelfs voor de meest hechte couples een pittige opgave om uit de gevarenzone te blijven. Intussen, laten we alles doen wat mogelijk is om te investeren in onze liefdesrelaties.

Ik hoop dat Annemiek en Erik, en de andere moedige Boer Zoekt Vrouw deelnemers, de mentale ruimte vinden om zich onbevangen open te stellen als de liefde aan hun deur klopt.