Crisis na vreemdgaan

Misschien ken je het lied “Onbewoonbaar verklaard” van Marco Borsato. Het begint als volgt:

“Ik loop op de ruïne
van mijn gevoel voor jou
Wat nu alleen nog puin is
was ooit een groot gebouw…”

 

Zo kan het voelen, als je partner is vreemd gegaan. Hoe moet het verder? En kunnen jullie nog wel verder? Er is een tornado over jullie relatie gekomen. Je bent in shock en denkt: “Dit kan niet waar zijn. Ik zit niet in deze film.” Allerlei vragen komen boven.

Je hebt tijd nodig om te beseffen wat je is overkomen en om dat een beetje een plekje te geven. Speciaal voor stellen in een dergelijke crisis ontwikkelde relatie- en systeemtherapeut Ferdinand Bijzet de online-module Stilstaan. Want als een tornado je leven treft, moet je eerst stilstaan en de schade en de mogelijkheden overwegen. In deze module geeft hij in vier lessen antwoord op de belangrijkste vragen die stellen hebben wanneer de tornado vreemdgaan hen treft:

1.       Kan een relatie herstellen als één van beiden vreemd is gegaan?

2.       Hoe ga je om met alle emotie en pijn die er in deze crisis is?

3.       Wie moeten we op de hoogte brengen van deze crisis?

4.       Moet ik de ander vergeven?

5.       Welke details moeten er gedeeld worden?

 

Wanneer een tornado je leven treft moet je de tijd nemen om de schade op te nemen en de eerste stappen naar herstel te zetten. In het wilde weg opruimen, afbreken of bij de pakken neer gaan zitten is dan niet helpend. Wel begrijpelijk! De schade moet getaxeerd worden en er moet rust komen in de crisis.  Ferdinand Bijzet heeft voor stellen in deze crisisfase een online-module ontwikkeld. Deze module helpt stellen door de crisis heen. Geeft hoop en antwoord op de vragen die bijna alle stellen hebben wanneer ze in deze crisis zitten.  Je bouwt aan een steunrelatie met anderen en inventariseert de grootste vragen.  Je ruimt de grootste troep op en weet hoe je rust moet creëren in deze crisis.

Zit jij, of zitten bekenden van jou in een dergelijke crisis? Dan kun je ze wellicht wijzen op dit programma. Relatiecoach Ingrid van der Mark-Barneveld van Verrijk je Relaties te Nieuwerkerk aan den IJssel beveelt het onlineprogramma van harte aan. Zij is een van de getrainde relatiecoaches/-therapeuten die met dit programma werkt. “Zie de crisis als een nieuwe kans. Herstel is echt mogelijk!”, aldus Ingrid.