Dag 3 – Relatie APK

Over de verschillen tussen mannen en vrouwen

‘Soms is het gewoon beter om je te laten beminnen, dan om je te laten begrijpen…’
‘Waarom staat die wasmand zo pontificaal op de trap?’ 
Herken je deze uitspraak? En dat je de wasmand op de trap zet, in de ijdele hoop dat je geliefde op het briljante idee komt om – UIT ZICHZELF! – die vermaledijde eindeloze was een beetje draaglijker te maken voor jou? 
Of ben jij juist degene die die wasmand ziet staan en foetert welke idioot die wasmand daar nu zo levensgevaarlijk neerzet. Of je hebt de wasmand niet eens gezien, maar herkent wel het foetergeluid van je geliefde waarin ze duidelijk maakt dat je ook nooit eens iets mee naar boven neemt… 

Vrouwen en mannen zijn anders. Vrouwen weten doorgaans dat als er een wasmand op de trap staat dit betekent dat de wasmand naar boven moet. Duh, logisch. Voor een man is dit een groot mysterie. Hoe kan hij dat nou weten? Er hangt geen bordje aan de wasmand met het opschrift: ‘Breng mij naar boven.’ En aangezien de man geneigd is te denken aan één ding tegelijk, is hij tijdens het naar boven lopen in zijn hoofd bezig met dat ene ding. En een wasmand past daar niet bij.

Een ander misverstand is het als vrouwen overduidelijk laten merken dat er iets is. Ze zwijgen. Kijken stuurs voor zich uit. Flatsen de erwten met een overdreven kracht op zijn bord en kuchen luidruchtig. Als onze geliefde op het lumineuze idee komt te vragen of er iets is, zegt zij: ‘Nee, niks.’ Ze verwacht intussen dat hij, net als zij, allang weet dat er iets is en ook haarfijn aanvoelt wat dat dan is. Maar zo werkt het niet bij mannen. Mannen denken: O, gelukkig, er is niks. Dan ga ik weer lekker verder met het lezen van de sportpagina. Hetgeen hem ongetwijfeld (waarschijnlijk pas later op de avond, net voordat jullie gaan slapen en hij een kusje opeist) een huil- of foeterpartij van haar oplevert. Wedden dat hij dan een keer zegt: ‘Maar ik vroeg toch of er iets was!?’ 

We zijn verschillend. Waar vrouwen hunkeren naar respect, begrip en bevestiging, groeien mannen van waardering, vertrouwen en acceptatie.

Tips 
– Wil je dat je eega die wasmand naar boven sjouwt? Ga dan niet zitten wachten tot hij het uit zichzelf doet, maar vraag het hem lieflijk. Laat daarbij vooral doorschemeren dat hij zo sterk is en dat het voor jou zo’n zwaar klusje is. Spreek in elk geval niet op een verwijtende toon. (‘Heb je die wasmand nou wéér niet naar boven gebracht?’)

– Als jou iets dwarszit, communiceer dit dan zo helder mogelijk, liefst met echte woorden. Met non-verbale passief-agressieve signalen kunnen mannen niet zo heel veel.

– Maak je geliefde nooit belachelijk waar anderen bij zijn.

– Doet je geliefde iets voor jou? Waardeer het, ook al zou je het misschien zelf anders gedaan hebben.


Opdracht

– Verplaats je eens één dag in het brein van je geliefde. Denk als vrouw een dag als man en denk als man een dag als vrouw. Wat heeft je het meest verbaasd? En wat bewonder je aan de andere sekse?

– Merk jij dat je je geliefde het liefst wilt veranderen? Geef dat op. Stap 1 in een sterke relatie is het accepteren van elkaar. Ook de punten waar je minder dol op bent.

– In een goede relatie mag je elkaar natuurlijk wél tegemoetkomen. Wat kun jij doen om de vrouw-man-ergernissen zo nu en dan wat minder erg(erlijk) te maken?

Actie
– Voor hem: Koop iets voor haar wat je zelf nooit zou kopen, maar waarvan je weet dat het haar gelukkig maakt.

– Voor haar: Doe iets voor hem waarvan je weet dat het hem heel blij maakt! 

Cocky Drost
www.cockydrost.nl

Lees hier dag 1 terug
Lees hier dag 2 terug