Dag 5 – Relatie APK

‘Het beste medicijn is 3x daags een complimentje.’
– Anoniem

Toen mijn 14-jarige dochter op de bank eens heerlijk tegen mijn man aanleunde, aanschouwde ik een prachtig tafereel van kracht en veiligheid. Nadat ze weer naar boven verdween, gaf ik hem een compliment: “Ik geniet ervan om jou zo sterk te zien als vader en man.” Hij rolde eens met zijn ogen en lachte een beetje schaapachtig. Het deed mij nadenken over de kracht van complimenten geven én ontvangen. Want ja, het is één ding om een compliment te geven, het is een ander ding om er één te ontvangen. Wat doen die complimenten eigenlijk met je relatie?

De wetenschap heeft vastgesteld dat je 9 complimenten (positieve woorden) nodig hebt ter compensatie van 1 kritiekpuntje. Daar komt bij dat we vaak de complimentjes vergeten, maar de kritiekpunten onthouden. 

Het geven van complimenten is een verbindende factor in je relatie. De positieve aandacht geeft energie en zorgt ervoor dat de ander zich geliefd en gezien voelt. 

Vaak gaat dit aan het begin van je relatie nog vanzelf. Je ziet – en benoemt – alle leuke dingen die je ziet bij je man. En zélfs de minder leuke kanten van je vrouw kun je nog zo draaien dat ze leuk zijn. Maar na een poosje val je van de roze wolk, gaat het brilletje af, en neemt de realiteit het over… toch? Of niet?

De kunst van het complimenten geven is dat je aandacht hebt voor elkaar. Dat je even stilstaat bij de ander: ik zie je!. En die kunst kun je op elk moment leren.

Ook het ontvangen van een complimentje is een kunst. Herken je in jezelf dat je reageert met ‘o, ’t was niks’? Soms kunnen we de complimenten niet aannemen, door onzekerheid of door de strenge criticus in onszelf. Toch is het ontvangen van een complimentje net zo verbindend als het geven ervan. Het aanvaarden en écht horen van de boodschap stimuleert de ander om nog meer complimenten te geven.

Hoe doe je dat nou, complimenten geven? Hier een paar tips:

– Heb echte aandacht voor de ander.

– Wees concreet en oprecht.

– Wacht niet te lang met het benoemen van wat je ziet, doe het direct. Het zijn de kleine dingen die het doen.

– Geef complimentjes met regelmaat, dat versterkt de verbinding. 

En een complimentje ontvangen:

– Smile.

– Neem het aan.

– Zeg dank je wel.

– Geniet ;-).

Voelt het raar om complimenten te geven? Fake it till you make it 😉 Je zult zien dat het heel snel resultaat heeft.

Opdracht


Schrijf je partner vandaag een kaartje met een mooi compliment. 

Jij bent belangrijk voor mij omdat …
Ik voel me veilig bij jou omdat…
Ik ben trots op je …
Jij laat me lachen als …
Ik waardeer jou omdat …

Tineke Baas
Teamleider Family Ministries 
Jeugd Met Een Opdracht Heidebeek
www.familyministry.nl

Lees hier dag 1 terug.

Lees hier dag 2 terug

Lees hier dag 3 terug

Lees hier dag 4 terug