Donald Trump eerlijk over de liefde

Ik wil eerst iets opbiechten: de huidige bewoner van het Witte Huis is niet mijn meest favoriete Amerikaanse president. Toegegeven, hij heeft het knap voor elkaar gekregen om daar te komen, maar ik blijf hem een griezel vinden. Onberekenbaar, een emotionele wipwap, grof in de mond, houd van vernederen, heeft losse handjes. Hmmm, not my guy.

Maar jl. dinsdag was hij dan toch verrassend eerlijk. In een tweet bij de dood van Barbara Bush (92), de vrouw van George H.W. Bush, president van 1989-1993. Zij stierf dinsdag. Barbara was maar liefst 73 jaar getrouwd met George. In zijn tweet zei Trump daarover: ‘I’ll never beat that record’, ofte wel: ‘Zo lang zal ik nooit getrouwd zijn’.  De link kun je hier vinden.

Barbara en George Bush ontmoeten elkaar in 1942 gedurende een danspartijtje in hun kerstvakantie. Zij was 17, hij 18 jaar. Barbara vertelde altijd dat George de eerste jongen was, die ze had gekust. Na anderhalf jaar dating besloot het paar op 6 januari 1945 te trouwen, terwijl George als piloot moest meevechten in de Tweede Wereldoorlog. Hij vernoemde drie gevechtsvliegtuigen naar ‘Barbara’. De twee schreven elkaar veel liefdesbrieven.

Het unieke van Barbara was, dat ze niet alleen de vrouw was van een president, maar ook moeder was van een VS-president (George W. Bush, 2001-2009). 

Hoe groot is het verschil tussen leven en liefde van de Bush familie en de Trump familie. Gelijk heeft Donald deze week, dat hij nooit een huwelijk van 73 jaar zal krijgen (hij is zelf nu bijna 72 jaar). Trump is aan zijn derde huwelijk bezig en hopelijk is dat van goede kwaliteit; al doet daarover veel gossip de ronde. Alleen al door de vrouwonvriendelijke opmerkingen van haar man, haar latere huwelijk met Donald (sinds 2005) én haar naaktfotografie als fotomodel, zal Melania Trump nooit de ‘moeder’ kunnen worden voor de Amerikanen, die destijds Barbara Bush was.

De kwaliteit en duurzaamheid van een liefdesrelatie betalen zich uit. Barbara mag een saaiere vrouw gevonden worden dan Melania (wat niet zo was, want ze had privé de touwtjes in handen) en George een saaiere man dan Donald (wat niet zo hoeft te zijn als je je partner trouw blijft), maar de betekenis van je relatie voor familie en samenleving wordt er alleen maar groter door.