De ideale relatie

Drievoudig in perspectief met je lief

Door Rebecca Hermans van Ruimte voor je Relatie

‘We runnen ons leven heus heel goed hoor samen, maar tijd voor elkaar? Dat hebben we eigenlijk bijna niet meer. In verkeringstijd was dat wel anders. Eindeloze gesprekken tot diep in de nacht en honderd keer de trein missen… We willen nu ook graag ons eigen ding doen en het huishouden niet laten versloffen, misschien kunnen we gewoon niet alles hebben…’

In het boek Hoe zullen we leven? schrijft Samuel Wells over de 3 kanten van het huwelijk die alledrie evenveel aandacht verdienen. 

Allereerst de face-to-face-kant. Laten we deze het oog-in-oog perspectief noemen. Daar kun je je vast wel wat bij voorstellen en misschien ook veel bij herinneren. In het begin van je relatie gaat dit meestal vanzelf. Je bent zó nieuwsgierig naar die leuke vent die ook wel wat in jou lijkt te zien, of je kunt niet wachten tot je dat prachtige meisje weer in de ogen mag kijken. Eindeloos praat je met elkaar, zoveel mogelijk tijd breng je met elkaar door. Niets is te gek, 3 uur reizen voor een half uurtje koffie samen in een tentje op het station geen uitzondering.

De tweede kant is het zij-aan-zij niveau. Ouders van jonge kinderen zullen dit meteen herkennen. Je hebt een klus te klaren, de combinatie van een huishouden, kinderen en je familie en vrienden geregeld spreken, vraagt een heuse gezinsplanning. Maar zij-aan-zij is ook: samen een klus oppakken voor de buurt, je netwerk, je kerk. Samen actief voor een stichting waar jullie hart voor hebben. Je staat schouder aan schouder, met je ogen op hetzelfde doel gericht.

Tot slot het rug-aan-rug perspectief. Je pakt ‘s ochtends je lunchpakketje, stapt op de fiets en voert je eigen werk uit. ‘s Avonds drink je een kopje koffie met een vriendin en in het weekend zet jij je vrijwillig in voor de scouting. Je partner is hier niet bij, ziet letterlijk niet wat je doet. Als je weer bij elkaar komt, heb je hier van alles over te vertellen.

Zo beschreven, klinkt het alsof je relatie alleen maar leuk is en alle perspectieven vanzelf aandacht krijgen. Maar de praktijk blijkt vaak anders.

Een stel met beiden een drukke baan, een hoop vrijwilligerswerk en een groot netwerk, komt er net aan toe samen het huishouden te runnen. Van tijd voor elkaar is geen sprake. Ze hebben geen idee wat de ander precies bezighoudt en liggen zelden tegelijk in bed. 

Een ander koppel brengt veel tijd samen door, veel oog-in-oog, maar vindt het moeilijk elkaar ruimte te geven voor eigen dingen en als ze samen klussen oppakken zitten ze elkaar enorm in de weg.

Ook zijn er stellen waarbij de helft van het stel geniet van tijd voor zichzelf en eigen dingen, terwijl de ander voortdurend de klus van huishouden, kinderen en andere relaties vervult. Je kunt je misschien indenken, dat dit patroon geen jaren vol te houden is.

Hoog tijd om eens samen na te denken over deze 3 perspectieven in jullie relatie. Hieronder 2 werkvormen zodat je kunt kiezen wat bij jullie past. De eerste helpt je om eens over elk perspectief te praten, op een positieve manier te overdenken wat daar voor jullie bij hoort. De tweede opdracht is meer reflectief, om het geheel van de perspectieven eens samen te overzien. Probeer eerst tijd te nemen om zelf over de vragen na te denken en bespreek daarna samen je gedachten.

De 3 perspectieven los bekeken

❶ Oog-in-oog: Wat vind je mooi in de ander? Wat bewonder je aan de ander? Hoe wordt ‘zachtheid’ in jullie relatie merkbaar?

❷ Schouder-aan-schouder: Welke klus heb je samen te klaren? Geniet je daarvan of wat valt je daarin zwaar?

❸ Rug-aan-Rug: Bedenk bij jezelf/ bespreek met elkaar: Hoeveel weet mijn partner van mijn werk, persoonlijke ontwikkeling droom? Wat deel ik daarin wel/niet? 

De perspectieven in verhouding tot elkaar

⓵ Welk perspectief krijgt momenteel de meeste aandacht? Waaruit blijkt dat?
⓶ Is dit perspectief een ‘last’ of een ‘lust’?
⓷ Welk perspectief krijgt momenteel de minste aandacht?
⓸ Hoe tevreden ben je met deze aandachtsverdeling?

Bespreek de uitkomsten met elkaar.

⓹ In welk perspectief zouden jullie willen investeren en hoe ziet dat er uit?