Bron: “Zo slaagt je relatie wel” door Dominique Prins, BN DeStem Hart&Ziel

Wat is de gouden tip voor een relatie? Het is jammer, maar die tip bestaat niet. Dat zegt Ester Kluwer, die sinds 1 oktober een jaar hoogleraar duurzame relaties en welzijn is, aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zij kan wel adviezen aandragen, die wetenschappelijk bewezen zijn en werken.

Gouden tip voor relatie

De gouden tip voor een relatie bestaat niet. Wat van belang is in ons leven id de balans werk en prive, dus ook in relaties. Het is namelijk niet alleen de verdeling van uren, maar belangrijker is wat je van je werk mentaal mee naar huis neemt. Vooral bij mensen waar werk en prive erg door elkaar heen lopen blijkt negatieve invloed van het werk thuis groot te zijn. Anders om werkt het gelukkig ook. Leuke dingen van het werk maken dat je thuis meer beschikbaar bent voor kinderen en partner.De negatieve invloed van het werk kun je verminderen door voordat je naar huis gaat uit te spreken voor jezelf waar jij je partner dankbaar voor bent. Je moet dan de positieve flow in en dat werkt.

Verlies je eigenheid niet

We blijven allemaal individuen ook al gaan we verbindingen aan en hebben we de drang om een relatie te beginnen. Het is dus van belang dat ook al ga je dingen samen doen, dat je je eigenheid niet verliest. Je hoeft niet samen te smelten met die ander, juist liever niet. Bepaal zelf wat je wel of niet wilt. Natuurlijk moet je erg in de ander hebben en houden, maar blijf vooral oog hebben voor je eigen belangen. Je moet jezelf kunnen zijn in de relatie. Neem in “het jezelf kunnen zijn” dus je eigen verantwoordelijkheid, richting je verlangens en je fouten.

Blijf communiceren

In relaties komen wel eens conflicten voor, ook in goede relaties. Mensen denken nu een maal niet overal het zelfde over. Zolang conflicten maar niet de overhand nemen. Wanneer je in staat bent om te communiceren, wordt er al veel ergernis voorkomen. Al zeg je maar dat je best snapt dat je moet opruimen, maar dat je nu eerst even niks gaat doen maar de troep dadelijk echt wegwerkt. Wanneer je voelt dat je gepikeerd raakt en dus beter nu niets moet zeggen, doe dat dan ook op die manier. Loop even weg om er later op terug te komen.

Vergeven moet

Partners kunnen elkaar kwetsen zonder dat het echt zo bedoeld is. Het gevolg kan zijn dat er rancune  ontstaat of dat de ander in zich zelf gekeerd raakt. Wil je dat de relatie blijft, dan moet je soms vergeven. Dat kan soms tijd vergen. Maar boos blijven is een vervelend gevoel. Praat met elkaar over wat er gebeurd is. Begrip kunnen opbrengen voor een ander is van belang. Stop dit gevoel niet weg, ook niet als het pijnlijk is. Praat er over zodat dit een volgende keer niet meer hoeft te gebeuren.

Bron: “Zo slaagt je relatie wel” door Dominique Prins, BN DeStem Hart&Ziel