Houd de liefde warm

Een bijzondere combi voor liefdesrelaties: vakantie en lockdown. Het gevaar van saaiheid en stilvallen van je relatie ligt op de loer. Psychiater Dirk de Wachter zal blij zijn met dit fenomeen.

Een paar jaar terug pleitte Dirk de Wachter dat het hoog tijd wordt dat we eens ‘niks speciaals doen’ in onze relaties. In zijn praktijk ontdekte hij dat koppels te vaak denken dat het vuur van buitenaf moet komen. Door groots en meeslepend op zoek te gaan naar sensatie: verre reizen, dure restaurants, nog meer luxe activiteiten. Alsof de liefde daar te vinden is. De Wachter zag vaak dat wanneer het vuur dooft, ook de liefde stilvalt en koppels uit elkaar gaan. Ze hebben elkaar niets te vertellen.

Bij publicatie van zijn boek “De Liefde – een onmogelijk verlangen’ in 2018 zag ik een interview met De Wachter met een pracht oproep: “Zoek de liefde in de gewonigheid van het leven. Leer kijken onder de lagen van de gecommercialiseerde onzin. Het zorgen voor anderen, het luisteren naar het verdriet van anderen, dat maakt ons gelukkig. Kijk elkaar in de ogen en praat over gewone dingen”.

Een inspirerende en uitdagende boodschap voor 2022: gewone dingen doen en daar de pracht van verbinding in vinden.

Sta samen stil bij de liefde juist nu we meer tijd hebben en ga op zoek met je partner naar een ‘gewone’ dagelijkse invulling. De liefde in zichzelf is een onuitputtelijke inspiratiebron: van literatuur, muziek, kunst tot natuur. Er is veel moois te ontdekken!

7 leuke tips voor extra verdieping met elkaar:

 1. Ga op pad – Liefdeswandeling in Wageningen. Download de route via https://www.buronij.nl/inspiratie/
   
 2. Geniet van kunst –  online tentoonstelling – ‘Modern love
   
 3. Neem een kijkje in de relaties van andere stellen met het programma Slaapkamers.
   
 4. Lees een boek –  Liefde: een onmogelijk verlangen (Dirk de Wachter – 2018)
   
 5. Doe het relatiespel. Het spel is kosteloos aan te vragen bij Prolife via deze link. Op prolife.nl/sterkerelaties vind je nog meer informatie om samen aan je relatie te werken.
   
 6. Ervaar een online relatiecursus. Een videoserie van de cursus ‘Houd me vast’ van EFT.
   
 7. Geef je op voor een APK-relatieweekend. Meer informatie over dit relatieweekend vind je hier.

Wij wensen jullie als bestuur een bijzonder liefderijk 2022!


Houd de liefde warm!

Romkje Fountain
Jos Leijenhorst
Tineke Baas
Jolanda Nooteboom