In de slaapkamer van Femke Halsema


Nee, ik ben nooit in de slaapkamer van Femke geweest. Ik heb ook niet de ambitie om daarin rond te neuzen. Het pietsie privacy dat de geteisterde burgemeester van Amsterdam nog heeft, moet niet verder worden vermorzeld door mijn ongewenste gegluur. 

Maar ik heb me afgelopen week wel bedacht hoe het zou kunnen zijn op Femke’s slaapkamer. Zeker na de onthulling over het pistool van haar zoon (op 15 augustus), gevolgd door een interview van haar partner Robert Oey (NRC, 14 september), en het debat in de gemeenteraad van jl. donderdag.  In het NRC-gesprek zegt Robert Oey dat-ie zelf het pistool in de ambtswoning heeft gelegd, dat-ie lak heeft aan regels en recht; dat-ie niet uit Azië naar huis wil komen ondanks de dringende smeekbede van Femke en dat ze ‘kan opflikkeren met haar ambtswoning’. 

Het is lang geleden dat ik een man zijn vrouw zo ongelofelijk zag beschadigen voor het front van de hele natie. ‘Alles went behalve een vent’, zeiden ze bij  mij thuis.

Dan vraag ik me af: welk gesprek hebben die twee in hun slaapkamer? Hoe overkom je samen zo’n diepe en ook pijnlijke kloof? Wat doet dat met je kinderen? Of zou Robert dezer dagen nog wel welkom zijn in hun slaapkamer? En wat moet de gemeenteraad van Mokum wel niet denken? Als de burgemeester niet eens haar gezin onder beheer heeft, kan ze dan wel de hele stad onder haar beheer hebben? Het zijn voor de hand liggende vragen.

Nu zijn Femke en Robert niet het eerste echtpaar dat kraakt en piept onder publieke druk en belangstelling. Ik had, eerlijk gezegd, in de jaren negentig best wel enige bewondering voor Hillary Clinton, toen haar Bill, destijds president van de VS, in het openbaar allerlei erotische details moest bevestigen over zijn relatie met Monica Lewinsky. 

En ik heb ook wel enige bewondering voor Melania Trump, die als zelfbewuste en intelligente vrouw haar Donald ogenschijnlijk trouw blijft, ook al duiken telkens nieuwe slippertjes rondom haar man op. Zijn onze vrouwen dan toch het sterke geslacht? Mij dunkt, neigen de feiten dat te bevestigen.

Wellicht is het voor Femke Halsema en haar Robert Oey te overwegen om, al dan niet begeleid door professionele therapeuten, een time-out te nemen en de fundamenten van hun liefdesrelatie nog eens goed tegen het herfstlicht te houden.