Je relatiedoelen vaststellen

Je relatiedoelen vaststellen 

Weet je niet zo goed waar te beginnen? Lees dan vooral verder in onderstaande top 10 doelen. Welke van de 10 vinden jullie belangrijk om samen mee aan de slag te gaan?

Relatiedoel #10: Vind samen een nieuwe hobby

Als jullie al langer een relatie hebben, zal je vast herkennen dat je steeds dezelfde dingen blijft doen. Jullie gaan bijvoorbeeld vaak wandelen, kijken samen een film of gaan eens uiteten. Dit is natuurlijk erg gezellig, maar iets nieuws proberen kan een goede manier zijn om je band te versterken. Het maakt niet uit wat het is, maar het is wel een ideale manier om je relatie fris en spannend te houden.

Door samen een nieuwe activiteit of hobby te proberen, kun je ervoor zorgen om niet in een sleur terecht komen. Ga bijvoorbeeld samen schaatsen, volg een workshop pottenbakken, doe een wijncursus of ga samen stijldansen. Je kunt het zo gek niet bedenken, zolang jullie het samen maar leuk vinden.

Relatiedoel #9: Creëer je eigen tradities

Volgens relatiepsychologen kan het erg belangrijk zijn om je eigen tradities en rituelen te ontwikkelen in een relatie. Als je de tijd neemt om tradities te vormen, zul je merken dat dit binnen enkele maanden of jaren nog vruchten af kan werpen. Er zijn waarschijnlijk tal van activiteiten, events en mijlpalen die heel bijzonder voor jullie zijn. 

Rituelen en tradities die alleen jullie kennen, zorgen ervoor dat je relatie versterkt. Net als een nieuwe hobby, kunnen deze rituelen werkelijk van alles zijn. Bijvoorbeeld een plek in de natuur, een mooie herinnering, inside jokes of een speciale high five. Je kunt het zelf zo klein of groot maken als je wilt.

Relatiedoel #8: Wees dankbaar en geniet meer

Dankbaar zijn voor de dingen in het leven is niet alleen goed als persoonlijk voornemen, maar kan ook een fantastisch relatiedoel zijn. In de drukte van het leven kan het namelijk heel makkelijk zijn om dingen over het hoofd te zien. Hierdoor kun je vergeten hoe gelukkig jullie zijn.

Sta daarom soms even stil bij wat je partner allemaal voor je doet. Denk na over hoe gelukkig je bent en hoe blij je bent met deze persoon in je leven. Ook al ben je al jaren samen, het wordt altijd gewaardeerd om elkaar te bedanken met een etentje, een brief of een ander leuk uitje.

Relatiedoel #7: Ga voor een telefoonvrije avond

Tegenwoordig is sociale media en internet een steeds groter deel in ons leven gaan spelen. Vrijwel iedereen is dagelijks met zijn of haar smartphone in de weer; even Facebook checken, een berichtje sturen of je mail lezen. De kans is groot dat wanneer jullie samen op de bank hangen, je telefoon binnen handbereik is.

Toch kan dit je relatie enorm beïnvloeden als een van jullie, of jullie allebei, vrijwel continu met een smartphone in de weer is. Het kan daardoor ook een goed relatiedoel zijn om een telefoonvrije avond in te lassen. Je smartphone hoort namelijk geen prioriteit te hebben als je samen bent met je partner.

Relatiedoel #6: Niets doen en toch plezier hebben

Natuurlijk is het leuk om samen activiteiten te ondernemen om je relatie spannend en interessant te houden. Toch is dit niet het enige wat belangrijk is. In een relatie wil je samen niets kunnen doen en het toch enorm naar je zin hebben. Samen op de bank hangen terwijl je je eigen ding doet, op bed liggen of gewoon een beetje kletsen, zijn ook zeker zaken om te blijven waarderen in je relatie. Het is een fantastisch relatiedoel om plezier te hebben en enorm te genieten samen met je partner, zelfs terwijl jullie samen niks aan het doen zijn.

Relatiedoel #5: Spontane acties

Na een aantal jaar een relatie te hebben gehad, kan de spontaniteit wel wat minder zijn geworden. Waar je in het begin nog vaak werd verrast met bloemen, een snelle omhelzing of een andere attente actie, is de kans groot dat dit nu nog amper gebeurt. Toch zijn deze spontane acties ook erg belangrijk in een relatie. Je hoeft natuurlijk niet wekelijks met een boeket rozen aan te komen, maar je kunt dit ook klein aanpakken. Geef je partner bijvoorbeeld eens wat vaker een spontane omhelzing tijdens het koken.

Relatiedoel #4: Speciale date nights organiseren

Een date night is een leuke activiteit waarbij jullie meer tijd voor elkaar maken en samen iets gaan doen. Tijd met zijn tweeën doorbrengen en niet samen met vrienden of familie is namelijk erg belangrijk. Zeker als je samen kinderen hebt, is de kans groot dat jullie nog weinig tijd met z’n tweetjes hebben.

Las daarom bijvoorbeeld eens per week, of per maand, een date night in. Je kunt deze gebruiken om bijvoorbeeld je nieuwe hobby te gaan uitoefenen of om gewoon gezellig te gaan uiteten. Meer tijd voor elkaar maken is erg belangrijk in iedere relatie, hoe lang je ook samen bent.

Relatiedoel #3: Praat over jullie toekomst

Of jullie nu pas een aantal maanden of al tientallen jaren samen zijn, het blijft goed om over jullie gezamenlijke toekomst te praten. Heb het met elkaar over persoonlijke doelen en dingen die je nog wilt doen. Willen jullie bijvoorbeeld nog op reis samen of in de toekomst gaan verhuizen. Wil je misschien ooit nog emigreren of een eigen restaurant opstarten?

Het is belangrijk om open en eerlijk met elkaar te zijn over de dromen en doelen die je nog hebt voor de toekomst. Op deze manier kun je dit zo goed mogelijk op elkaar afstemmen en samen een prachtige toekomst tegemoet gaan.

Relatiedoel #2: Volledig comfortabel met elkaar zijn

Dit relatiedoel is vooral van toepassing als jullie nog niet zo heel lang met elkaar samen zijn. Het is dan namelijk een van de belangrijkste relatiedoelen om helemaal comfortabel met elkaar te zijn. Durf helemaal jezelf te zijn bij je partner en maak ook lastigere onderwerpen bespreekbaar.

Het kan soms lastig zijn om je kwetsbare of slechte kanten aan iemand anders te laten zien, maar voor een open en goede relatie is dit toch erg belangrijk. Je hoeft niet altijd je beste beentje voor te zetten, maar moet je partner vertrouwen dat hij of zij ook van je houdt op de mindere momenten.

Relatiedoel #1: Meer tijd voor elkaar maken

Het meest belangrijke relatiedoel volgens deze lijst is om meer tijd voor elkaar te maken. Soms kun je door alle drukte en waan van de dag langs elkaar gaan leven. Het is bijna vanzelfsprekend geworden dat jullie elkaar bijna niet zien.

Het is belangrijk om tijd voor elkaar in te plannen en te zorgen voor quality time in je relatie. Maak er echt een moment van, dat door niets of niemand verstoord mag worden. Gebruik deze tijd om samen iets te ondernemen of eens goed te praten met elkaar.

Afhankelijk van jullie planning kan dit een keer per week of eens per maand zijn. Hoe vaak het is, maakt niet zoveel uit, zolang jullie het maar proberen en effectief volhouden.