jonge vrouw verwarmt mijn hart

Jonge vrouw verwarmt mijn oude hart

Nee, het is niet wat je denkt dat het is. Ik beleef geen olijke strapatsen met een jonge dame. Maar ik kreeg het prettig warm van een prima column van de jonge familierecht-advocate Marina Maric uit Leiden. Zij schreef op de website van haar firma een commentaar op het RTL tv-programma Married At First Sight onder de titel: ‘Maak van het huwelijk geen goedkoop schouwspel’.

NRC pakte dit commentaar over in de krant van 20 februari. In het tv-programma trouwen twee mensen, die elkaar (nog) niet kennen, maar waarvan wetenschappers vermoeden dat ze goed bij elkaar passen. Married At First Sight blijkt een kijkcijfercanon. Ik ben niet zo van de grote woorden, maar dacht wel bij mezelf: wat voor een ziekelijke geest is er in de RTL-directie gevaren om dit soort stommiteiten op te dissen aan een moreel zwalkend vaderland? En wie lenen zich ervoor om hieraan mee te doen? Of er naar te kijken? Ik heb liever andere guilty pleasures, zoals een goed glas Spaanse likeur, liefst samen met mijn lief en enkele vrienden, zo soezend na een smakelijk etentje.

En dan somber ik soms: ben ik gewoon outdated geraakt? Ben ik van de wereld los omdat mijn ideeën over huwelijken hopeloos ouderwets zijn geworden? Maar nee! Dan analyseert de jonge juriste Marina Maric heel nuchter: ‘Los van de hilariteit en populariteit van Married At First Sight is het de grote vraag of het maatschappelijk en moreel verantwoord is om van een huwelijk een dergelijk schouwspel te maken. En of het juridisch gezien wel een overeenkomst is die door de beugel kan? Zo niet, zijn de deelnemers dan wel echt getrouwd of wordt hen een rad voor ogen gedraaid ten gunste van kijkcijfers?’

Aan het slot van haar betoog vat Marina samen: ‘Het huwelijk behoort iets moois te zijn tussen twee mensen: de bezegeling van hun relatie. Juist in een maatschappij waarin 37,1% van de huwelijken in een echtscheiding eindigt, zouden we het huwelijk als instituut moeten aanmoedigen in plaats van er een goedkoop schouwspel van te maken.’

Kijk, daar wordt mijn oude hart dus warm van.