Pleisterplaatsen

Pelgrimeren met je lief. Pleisterplaatsen

Jullie hebben flink doorgewandeld en de hobbels onderweg genomen. Tijd voor rust. Tijd voor een pleisterplaats. Tijd voor verzorging. Ben je nog in contact met elkaar of alleen bezig met je eigen blaren en spierpijn? Tijd om elkaar in de ogen te kijken, face-to-face en schouder-aan-schouder. Verzorg elkaar goed! Waar heb jij behoefte aan? Wat raakt jou?

MELD JE AAN:
7 februari – ONLINE: Startavond met Ronald Koops ☞ AANMELDEN
11 februari – LIVE: Walk of Love – 8,5 km pelgrimsroute in Renkum ☞ AANMELDEN


DRIEVOUDIG IN PERSPECTIEF MET JE LIEF

Door Rebecca Hermans – Ruimte voor je relatie

‘We runnen ons leven heus heel goed hoor samen, maar tijd voor elkaar? Dat hebben we eigenlijk bijna niet meer. In verkeringstijd was dat wel anders. Eindeloze gesprekken tot diep in de nacht en honderd keer de trein missen… We willen nu ook graag ons eigen ding doen en het huishouden niet laten versloffen, misschien kunnen we gewoon niet alles hebben…’

In het boek Hoe zullen we leven? schrijf Samuel Wells over de 3 kanten van het huwelijk die alledrie evenveel aandacht verdienen.

Lees verder …


VAN SPREEKBEKER NAAR DIALOOG

André Lensink – Marriage Encounter

Toen onze kinderen klein waren was het regelmatig een drukte van belang aan tafel. Iedereen had wel iets te vertellen. We vielen elkaar in de rede en praatten door elkaar. Om toch gehoord te worden kon je dan nog proberen wat harder te gaan praten. Deze kakafonie ging door tot het moment dat Jeannette het te gortig werd. Dan pakte ze een beker, zette die voor iemand neer en zei: “Dit is de spreekbeker. En jij bent nu aan de beurt om iets te zeggen. De anderen houden nu even hun mond en luisteren naar jou.”

Het idee was goed, maar we vergaten één belangrijk ding.

Lees verder …


LUISTEREN KAN ZOVEEL ZEGGEN

Door Jos Leijenhorst

Mijn vrouw moest lachen toen ik vertelde dat ik iets ging schrijven over ‘luisteren’. Ik begrijp nog steeds niet waarom. Ze vertelde er wel iets over, maar ik heb dat niet allemaal onthouden.

Inderdaad, praten gaat me makkelijker af dan luisteren. Het zal voor veel meer mensen gelden: echt luisteren gaat niet vanzelf. In ieder geval om het je eigen te maken vraagt het bewuste keuzes. En bewuste keuzes kosten energie. Daarom lukt het ons niet altijd. Maar: ik ben op zijn minst bewust onbekwaam. Het is mij duidelijk hoe belangrijk luisteren is. Dat we meer geven met en leren van luisteren dan praten. Met luisteren bedoel ik dan: emotioneel beschikbaar zijn voor de ander. Ruimte hebben voor de individualiteit van de ander, dat de ander mag zijn wie hij/zij is. Door te luisteren nodigen we de ander uit om te zijn en zichtbaar te worden.

Lees verder…


DE VIJF NIVEAUS VAN COMMUNICATIE

Peter van Genderen – FamilyLife

Een goed gesprek helpt om elkaar beter te leren te kennen en verbonden te blijven. Zo’n gesprek komt meestal niet vanzelf, maar vraagt tijd, aandacht en vertrouwen. Daarnaast moed om dingen bespreekbaar te maken, ook al ben je misschien wel bang voor wat het oproept of wil je de ander uit liefde beschermen. Wanneer gevoelige punten blijven liggen, weet je partner niet wat je bezig houdt en groei je uit elkaar.

Goede communicatie vraagt gesprekken op vijf verschillende niveaus. Alle vijf zijn ze belangrijk en hebben hun eigen waarde. Wanneer gesprekken op de eerste niveaus blijven steken, zal de relatie oppervlakkig blijven en zul je niet de verbondenheid ervaren waar je ten diepste naar verlangt. Wat zijn nu die vijf verschillende niveaus?

Lees verder…


Als afsluiting van deze mini-pelgrimage nodigen we je uit om op zaterdag 11 februari in Renkum een bestaande pelgrimsroute te lopen. Op de route zijn verschillende punten waar je samen een moment kunnen nemen voor een opdracht, een oefening of een vraag.

Aanmelden kan nu hier.