Veilige hechting

Pelgrimeren met je lief. Vertrekpunt: veilige hechting

Vorige week trapten we de voorbereidingen van MarriageWeek van 2023 af: Pelgrimeren met je lief. Samen aan de wandel met jullie eigen relatiedoel.

De komende 4 weken nemen we je mee in de voorbereiding op jullie eigen (mini-)pelgrimstocht.

Als vertrekpunt voor de route van jullie mini-pelgrimage starten we bij jouw geboorte en gezin van herkomst. Uit welk gezin kom je, hoe je ben je opgevoed en vooral: hoe ben je gehecht?

Vervelende gewoontes in je relatie die als een ‘rode lap’ op je lief werken of terugkerende ruzies over dezelfde thema’s kunnen te maken hebben met jullie hechtingsstijlen. Volgens de gehechtheidtheorie van Bowlby gaat het erom hoe jouw ouders reageerden op jouw fysieke en emotionele behoeften, zoals emotionele zekerheid en geborgenheid. Beide hebben grote invloed op de ontwikkeling van je (zelf)vertrouwen, want vertrouwen hebben in je partner en een gezond zelfvertrouwen zijn beide belangrijk voor een gelukkige en gezonde relatie.

Daarom komt op volwassen leeftijd je hechtingsstijl weer om de hoek kijken als je een liefdesrelatie aangaat. Je hechtingsstijl pas je vaak ook toe als volwassene in je liefdesrelatie. Ontdek en praat eens door aan de hand van de vier gehechtheidsstijlen.

De 4 hechtingsstijlen:

Veilige hechting
Als je ouders sensitief en beschikbaar waren en adequaat reageerden op de signalen die je als baby of peuter gaf, dan zou je een veilige hechtingsstijl moeten hebben. Een veilige hechting betekent dat je je, ook als volwassene, prettig voelt bij intimiteit. Je bent warm, liefdevol en benaderbaar voor de ander. Wie met jou een relatie aangaat kan rekenen op emotionele stabiliteit en geen grote pieken en dalen.

Angstige hechting
Angstige hechting ontstaat als je ouders inconsequent waren in hoe ze op jouw behoeften als kind reageerden. In je latere leven betekent het dat je weliswaar hunkert naar intimiteit, maar dat je tegelijkertijd ook vaak piekert over je relatie en het vermogen van je partner om jouw liefde te beantwoorden.

Vermijdende hechting
Als je ouders of verzorgers afstandelijk en star waren en niet op jouw behoeften als kind reageren, zou je een vermijdende hechtingsstijl moeten ontwikkelen. Wie vermijdend gehecht is, ervaart intimiteit als het verlies van zijn onafhankelijkheid en gaat nabijheid zo veel mogelijk uit de weg. Ben je vermijdend gehecht dan laat je de ander, ook in een liefdesrelatie, nooit echt dichtbij komen.

Angstig vermijdende hechting
Maar een heel klein percentage van alle mensen is angstig vermijdend gehecht. Zij wíllen zich wel graag emotioneel binden maar durven het niet als puntje bij paaltje komt. Deze mensen hebben last van bindingsangst.

Om uit te zoeken wat jouw hechtingsstijl is kun je hier een test doen: Wat is jouw hechtingsstijl?

Liever lezen? Boekentip!
Verbonden – hechting en liefde – Amir Levine, Rachel Heller
Houd me vast – Sue Johnson
Omgaan met hechtingsproblemen – Pieternel Dijkstra

Onderzoek/ Bespreek met elkaar 

  • Wat is jouw hechtingsstijl?
  • Wat zien we daar nu van terug in hoe we met elkaar omgaan?
Relatietelefoon

Gescheiden achter de voordeur

MarriageWeek Verrassing

Walk of Love - Pelgrimeren met je lief Live event