Verliefd op iemand anders

“Trouwen”. “Getrouwd zijn”. Geen andere taal dan het Nederlands heeft zo’n fraai woord voor de huwelijkse staat, waarin de trouw centraal staat. Geliefden die met elkaar in het huwelijk treden beloven elkaar trouw, beloven dat ze elkaar niet in de steek zullen laten. Ondanks die belofte komt het vaak voor dat geliefden uit elkaar gaan. Zijn al die mensen dan ontrouw? En als dat al zo is, is dat dan altijd verkeerd? Tegenwoordig zijn de meesten van ons van mening dat trouw goed is, maar dat je het ook weer niet moet overdrijven. Dat trouw soms niet meer vol te houden is, of zinloos geworden is, of weliswaar goed is maar in strijd met andere belangen die óók goed zijn. Je kunt daar heel interessante discussies over voeren. Je kunt er ook over praten aan de hand van een concreet voorbeeld.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je al jaren met je geliefde samen bent en dat je dan verliefd wordt op iemand anders. Niet zomaar eventjes verliefd, maar oprecht verliefd terwijl die ander jou bovendien ook wel leuk vindt. Als die verliefdheid heel heftig zou zijn, zou je dan bij je geliefde weggaan? Op die vraag zijn eindeloos veel antwoorden te geven, maar die zullen toch vaak in de buurt komen van een van de volgende mogelijkheden:


Ik zou wel of niet bij mijn geliefde weggaan, dat kan ik niet voorspellen. Dat hangt af van de omstandigheden en de precieze toedracht. Bovendien is verliefdheid een sterke emotie, je weet van tevoren nooit of je daar wel of geen weerstand aan kunt bieden.


Een verliefdheid komt niet uit de lucht vallen. Je wordt pas verliefd als er iets mis is met de relatie die je hebt. Dus als ik serieus verliefd word op een ander betekent dat dat de liefde voor mijn partner over is, en dan is het beter de relatie te beëindigen.


Ook al word ik ooit verliefd op een ander, ik zal mijn geliefde niet om die reden verlaten. Sowieso zal ik mijn relatie niet beëindigen op het moment dat ik gevoelens heb voor iemand anders. Dit beloof ik en daar mag ik aan gehouden worden.


Geen van de antwoorden is fout. Met elke opvatting hierover is het mogelijk een leven lang gelukkig te zijn in de liefde (al dan niet met dezelfde partner). Tenminste, als in een huwelijk beide partners maar hetzelfde standpunt delen. Moeilijker wordt het wanneer twee geliefden hierover van mening verschillen. Wanneer de een het vergeeflijk vindt, misschien zelfs wel goed (eerlijk, dapper, onafhankelijk) bij verliefdheid over te stappen op een nieuwe partner, terwijl de ander vindt dat je juist in zo’n situatie trouw moet blijven aan je huwelijk.

Het kan de moeite waard zijn voor mensen die aan een relatie beginnen of al een relatie hebben, te kijken of ze hier hetzelfde over denken. Of overeenstemming kunnen bereiken. Dat biedt duidelijkheid, zekerheid en veiligheid. Het is nooit leuk als binnen een relatie iemand verliefd wordt op een derde, maar het scheelt enorm als beide partners weten wat ze dan van elkaar wel en niet kunnen verwachten.

Door Wibo Mes
Auteur van ‘Het moreel huwelijkscontract’