Wat is jouw geldkarakter

Wat is jouw geldkarakter?

Door Jos Leijenhorst

Peter heeft zijn geld al uitgegeven voordat het binnenkomt. Fietsshirt nummer 7 is zojuist aangeschaft. Het was in de aanbieding en dan kun je het niet laten liggen. Bovendien: van de besparing kun je al bijna weer een weekend weg!

Anna is zojuist met vier vriendinnen uit eten geweest. Het was beregezellig. Totdat Judith voorstelde om de rekening door vieren te delen. Terwijl haar gerecht 3 euro duurder was! Anna heeft het er niet bij laten zitten en zichzelf toch mooi 75 cent bespaard!

Johan had zin in het weekend met zijn vrienden. Maar zijn telefoon laat hem niet los. Zijn de aandelen afgelopen uur omhoog gegaan? Ah, een nieuwe boeking voor zijn vakantiewoning! Hoe hoog staat de bitcoin nu? Nog steeds zuur dat hij daar niet op tijd is ingestapt.

Margreet is het helemaal zat. Elke maand maar hypotheek betalen. Deel uitmaken van een systeem waar geld zo belangrijk is. Wat zou ze graag zelfredzaam zijn en uit het hele financiële systeem stappen!

Vier verschillende geldkarakters. De kans is groot dat je je enigszins herkent in een van deze karakters. En je partner wellicht in een heel ander karakter. In iedere relatie is geld een thema en in de regel is dat geen eenvoudig thema.

◉ In de eerste plaats omdat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is wanneer we samenleven. Dat vraagt overleg over wat we hebben, wat we willen en welke keuzes we maken.

◉ Ten tweede gaan financiële keuzes over eerlijkheid. Het gaat over de behoeften van de ander en die van onszelf. Als we keuzes maken die gevoelsmatig niet kloppen dan gaat dat knagen.

◉ En, als derde raken financiële keuzes onderliggende overtuigingen. Vaak voortkomend uit overtuigingen van ouders en omstandigheden waarin we zijn opgegroeid. Als de partner andere keuzes maakt, dan raakt dat direct ons eigen frame over goed en fout. En daarom kunnen we gemakkelijk veroordelen en ons veroordeeld voelen.

Het mooie is dat je als partners iets te ontvangen hebt door de overtuigingen van de ander. Het heeft mij geholpen dat Hinke mij er geregeld op heeft gewezen dat geld ook niet of met minder uitgegeven kan worden. Zelf geeft zij tegenwoordig makkelijker geld uit aan bijvoorbeeld het bouwen aan herinneringen. Wij hebben geleerd: juist omdat we liever niet over geld praten, is het belangrijk het af en toe grondig te doen. Hoe? Voor de Anna’s onder ons: de volgende leestips zijn helemaal gratis. Kijk eens op de website van het Nibud, de Kennisbundel of lees Geld, Gezin & Geluk.

De druk op het gesprek neemt toe bij financiële zorgen. Dit speelt steeds vaker. Als er minder te besteden is verliezen we ook een stuk vanzelfsprekendheid. We moeten inleveren. Maar wat en wie? Tel daarbij op dat je kunt wakker liggen en misschien schaamte voelt. Als het speelt in jouw leven: kleine problemen worden groot als je ze uitstelt. Deel je zorgen en zoek hulp als dat nodig is. Er is vaak meer mogelijk dan wij denken!