Zet in de ‘corona-winter’ je ego even opzij

Spanning op je relatie door corona?
Hoe zorg ik voor een gezonde relatie in coronatijd?
Zo houd je je relatie quarantaineproof!

Een paar titels van de vele, vele blogs, artikelen die ik voorbij zag komen in kranten en op facebook. Aan de hoeveelheid relatietips zal het niet liggen. Van relatietherapeuten, Nina, Evelien, Susanne tot Geppy en Cocky allemaal kwamen ze met lijstjes tips en een flinke dosis goed advies met de bijbehorende relatiecursussen en E-coaching. Prachtig zoveel aandacht voor liefdesrelaties. Nee, aan de hoeveelheid relatietips zal het zeker niet liggen. Vandaar nu even geen tips. Wel zicht op de dynamiek wanneer je stress toelaat in je relatie.

De bekende Amerikaanse psycholoog John Gottman heeft ruim veertig jaar onderzoek gedaan naar het gedrag van koppels. Hij beweert dat hij met grote waarschijnlijkheid kan voorspellen of een koppel bij elkaar blijft of niet. Koppels die, zoals hij dat noemt ‘de vier ruiters van de Apocalyps toelaten’ zetten hun relatie op het spel en spelen met vuur.

Wie die vier ruiters van de Apocalyps zijn?

#1  Kritiek uiten
#2  Jezelf verdedigen
#3  Je partner (en/of jezelf) minachten
#4  Je afsluiten van de ander

Voor de hand liggende relatiekillers zou je zo denken. Toch is het opvallend hoe snel partners elkaar vijandig gaan bejegenen, vooral als je in coronatijden (te) dicht op elkaar zit en alles van elkaar ziet. Daardoor escaleert een verschil van opvatting al snel tot een ruzie of een pijnlijk gekwetst terugtrekken. Belangrijk dus om jezelf, je partner en je relatie daartegen te beschermen. Wat lijkt dan het meest logisch om deze emotionele conflicten te gaan oplossen in quarantaine-tijd.

Niet doen!, zegt Gottman. Want, het meest verrassende resultaat van Gottman’s onderzoek vormt het inzicht dat de kunst van het samenzijn niet ligt in het oplossen van emotionele conflicten als het gaat om hete hangijzers die al jarenlang spelen. Stellen die lang bij elkaar zijn, beschermen hun relatie omdat ze de meningsverschillen niet door laten dringen tot de kern van hun liefdesrelatie. Ze hebben als het ware een virusscanner aanstaan die de probleembestanden in quarantaine zet voordat het besturingssysteem wordt aangetast.

Ze gebruiken Humor naast vertrouwen, eerlijkheid en liefde als belangrijke kernwaarde voor hun relatie. Humor helpt stress te verminderen. En, zelfhumor helpt om je eigen mening te relativeren in plaats van er juist een schepje bovenop te doen om de ander iets in te peperen. Door dat laatste ontstaat een instabiel systeem waardoor de kans groot is dat de harde schijf crasht. Je zou het ook zo kunnen zeggen: Humor is de Control-Alt-Delete voor je relatie. We blijven vrienden, geven elkaar even een time-out, de rust en ruimte, lachen om onszelf, ook als we elkaar tijdelijk niet begrijpen. We zetten ons ego opzij, oefenen liefdeslenigheid, zetten de gun-knop aan (kopen dat extra bosje bloemen voor haar, gunnen hem dat extra avondje uit naar de volkstuin en kopen het favoriete biermerk of dat doosje lievelingsbonbons). Kortom, we laten de lentezon bewust naar binnenstromen.

En, dat werkt echt! Want, uit onderzoek blijkt dat als stellen voor het slapengaan beseffen dat hun partner die dag iets liefs heeft gedaan, ze de volgende dag extra blij zijn met de ander. Dus, laat vollopen dat bad voor je partner. Al die dingen waar je naar verlangt als je een hotelarrangement voor twee boekt, biedt juist perspectief in coronatijd!