Zij is het geheim van hem

Zij is het geheim van hem. Zo lijkt het. En dan hebben we het over Brigitte. Een mooie Franse dame. Niet dé Brigitte, de voormalige verleidster van het witte doek, de inmiddels 82-jarige Brigitte Bardot. Nee, het gaat hier om Brigitte Macron (64 jaar), echtgenote van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Zij is een kwart eeuw ouder dan hem, maar zijn aanhankelijkheid aan haar is groot. Als was hij een kind, kan hij haar hand bijna niet loslaten. Ook kust hij haar het liefst vol op de mond als de camera’s draaien. “Door haar ben ik wat ik geworden ben”, zegt Macron in alle eerlijkheid.

Hoe is dat eigenlijk in het Witte Huis? Daar is de keukentafel nog leeg. Donald Trump is de eerste Amerikaanse president, die als single zijn ambtswoning betrok. Zijn derde echtgenote, Melania, blijft vooralsnog in New York wonen, officieel ten bate van hun jonge zoontje. Is Melania ook het geheim van Donald? Is het ook hun huwelijk dat haar zoveel invloed op hem verschaft en haar eigenlijk de échte vice president maakt? We weten het niet, maar vooralsnog lijkt het er niet echt op.

Nee, dan het huwelijk van Winston Churchill! De beroemde Britse oorlogspremier zei in 1940 bij zijn aantreden tegen zijn volk: ‘Bloed, noeste arbeid, tranen en zweet, niets anders heb ik te bieden’. Churchill had aan die ‘legendarische opsomming’ nog een woord moeten toevoegen, namelijk de naam van zijn echtgenote: Clementine Hozier. Want ‘Clemmie’, zoals intimi haar liefkozend noemden, groeide in de Tweede Wereldoorlog uit tot de steun en toeverlaat van haar man. Zij was de adviseur die hij bij nacht en ontij om raad kon vragen, de vrouw bij wie hij rust vond en bij wie hij kon uithuilen als hij het niet meer zag zitten, de moeder des vaderlands die met tomeloze inzet het moreel van de bevolking en het leger op peil hield.

En in Nederland? We hebben voor het eerst sinds mensenheugenis al ruim 6 jaar een premier, die single is. En zegt geen tijd te hebben voor een serieuze relatie. Nederlandse politici laten niet zo snel hun partner zien. Diederick Samson deed het, maar scheidde later. Dries van Agt en Wim Kok hadden het niet zo vaak over respectievelijk Eugenie en Rita. Jan Peter Balkende was er ook niet scheutig mee. Bij de laatste verkiezingen bedankte alleen Jesse Klaver openlijk zijn vrouw voor haar steun tijdens de uitslagenavond.

Heeft een huwelijk invloed op de president?

Wij denken: het heeft nóóit géén invloed op de leider van het land. Het maakt dus soms nogal wat uit hoe de kwaliteit is van de relatie van de president. En hoe de gesprekken aan de keukentafel zijn. Benieuwd of ons land straks een premier krijgt, die single is of soms een eerste burger, die in een robuuste relatie leeft.