Zomerbezinning

Als de liefde 'op' is.

‘De liefde is op,’ hoorde ik onlangs een man vertellen die op het punt stond zijn vrouw te verlaten. Hij kon het niet meer opbrengen om zich elke dag verantwoordelijk te voelen voor het geluk van zijn vrouw en kinderen, hij vond dat het nu eens tijd werd voor hem.

Het is iets wat ik in mijn praktijk de laatste tijd veel tegenkom: liefde die op lijkt te zijn. Dat zette mij wel aan het denken. Want wanneer is liefde eigenlijk op? Of, sterker nog, wanneer is liefde eigenlijk nog vol genoeg? Is dat als je altijd hartstochtelijk naar elkaar verlangt? Nooit in conflicten verzandt? Altijd harmonieus de huishoudelijke taken weet te verdelen? Of is liefde ook gewoon nog niet op als je op je beige bank de was van je man en kinderen zit weg te vouwen, weet dat er morgen weer een dag zoals die van vandaag op je wacht en jij en je geliefde de toko samen draaiend weten te houden?

‘Als je de hele dag nadenkt over of je nog wel van je vrouw houdt, is het logisch dat je het aan het eind van de dag niet meer voelt,’ zei een man met boerenwijsheid eens.

Misschien is dat ons probleem wel. Dat we zo veel en ver nadenken over wat liefde is en of we er wel genoeg van voelen, dat we van de weeromstuit maar denken dat het niet zo is als we het niet meer voelen.

Of – en dat is een trend van alle tijden – we komen iemand tegen die ons wel dat Heel Speciale Gevoel geeft en we denken dat dat dan ineens wel echte liefde is en gooien terstond de oude vertrouwde liefde overboord (je weet wel, die waarbij de ‘liefde op was’).

Vakantietijd is de gelegenheid bij uitstek om je even te bezinnen. Op jezelf, op je relatie, op de liefde. En het is goed om je relatie een boost te geven als je constateert dat het een beetje magertjes is. Werken aan je verbinding, weer teruggaan naar de basis, patronen veranderen, dat soort dingen.

 

Want liefde is veel meer dan een gevoel. Het is veel meer dan passie en hartstocht.

Sterker nog, ik denk dat wanneer iemand het gevoel heeft dat de liefde op is, dat vooral voortkomt uit een algemeen gevoel van ontevredenheid over zichzelf. Want, logisch, juist je partner triggert dat gevoel van ontevredenheid extra. Je gaat je juist aan ergeren aan de persoon die het dichtst bij je leeft. En hoe gemakkelijk is het dan om de oorzaak van jouw gevoel bij je partner te zoeken – in plaats van bij jezelf.

Dus mocht jij iets herkennen in dat gevoel van ‘liefde die op is’, ga dan eerst eens bij jezelf te rade waar jouw gevoel van ontevredenheid eigenlijk vandaan komt.

Misschien is de liefde wel gewoon vol genoeg als het betekent dat je weet dat je partner er voor je is in de donkerste en diepste momenten van je leven, dat je weet dat hij of zij je kots opruimt als je zelf te ziek bent, dat je – ook op momenten dat je het niet voelt – weet dat ‘liefde’ op sommige momenten een keuze is om er onvoorwaardelijk voor elkaar te zijn.

Je liefdesleven mag zo nu en dan best een beetje beige zijn. Als het op de donkerste momenten maar rood is.

 

– Cocky Drost