Aandacht geven aan liefdesrelatie

Preekschetsen van een rabbijn, dominee en imam.

Liefde is en blijft een geheim. We hebben daar vaak geen woorden voor. Liefde is ook een geweldige kracht. Ze is kostbaar. De grote wereldreligies zeggen er veel over. Het kan dus zomaar zo zijn dat je in je kerk, synagoge of moskee tijdens de Relatieweek (7-14 februari) aandacht wilt geven aan liefdesrelaties. Om je daarbij op ideeën te brengen, hebben we een rabbijn, een dominee en een imam gevraagd hun gedachten over liefdesrelaties op te schrijven. Hun bijdragen vind je hieronder, voorafgegaan door een korte inleiding per video van Jeanine Geijtenbeek, relatiecoach te Utrecht.

 

Spiritualiteit en liefde

De liefde tussen twee mensen drijft soms tot grote hoogten en soms tot diepe diepten. Om de liefde vol te houden moeten we krachtbronnen aanboren die soms buiten onszelf liggen. Dat geeft de spirituele dimensie van de liefde tussen twee mensen aan.

In de drie grote monotheïstische godsdiensten is de liefde tussen man en vrouw een groot mysterie dat gekoesterd moet worden. Rabbijn Abraham Soetendorp, dominee Jacob Korf en Imam Abdel Aziz schrijven op deze website aan de hand van eigen religieuze teksten over het geheim van de liefde.

 

Rabbijn Soetendorp schrijft dat in de midrasj (de uitleg van de Tora) de vraag wordt gesteld waar God zich mee bezig houdt nu de schepping voltooid is. Het antwoord is:

“De Altijd Aanwezige concentreert zich als het ware op het bijeenbrengen van de juiste man en de juiste vrouw”.

Daarmee wordt duidelijk welke grote waarde wordt toegekend aan de liefde tussen man en vrouw. Lees hier de preekschets van Rabbijn Soetendorp. 

 

Dominee Korf schetst aan de hand van het scheppingsverhaal uit Genesis 2 dat “tweezaamheid” beter is dan eenzaamheid en dat in deze tweezaamheid een vol leven kan groeien. Lees hier de preekschets van Dominee Korf. 

 

Imam Abdel Aziz legt vanuit de Koran de verbinding tussen de liefde tussen mensen en de liefde voor Allah. Lees hier de preekschets terug. In al deze teksten en gedachten leeft de gedachte dat liefde een geschenk is, gevoed door een Bron buiten onszelf.

Jeanine Geijtenbeek