Met je partner door het sleutelgat kijken

preekschetsen

De intensiteit van een heftige verliefdheid geeft het leven vleugels, een verloren liefde kan diep ongelukkig maken. Mensen kunnen aan de ene kant hunkeren naar een partnerrelatie en aan de andere kant kan een slechte partnerrelatie destructieve trekken aannemen. Een tevreden zestig jaar getrouwd stel kan met dankbaarheid terug kijken op het leven, een scheiding kan korte en langere tijd diepe sporen trekken.

Wat is dat toch met dat huwelijk en die partnerliefde? Waarom zijn de gevoelens die hierin meespelen vaak zo intens? 

Als stichting Marriageweek geloven we dat je in de partnerliefde verbonden bent met een dieper geheim waar geen woorden aan te geven is. De liefde tussen man en vrouw komt voort uit de Liefde met een grote L. Het heeft te maken met onze oorsprong en onze toekomst. Dat verklaart ook de intensiteit van sommige gevoelens: het raakt ons in onze wortels. Als mens zijn we in de kern een relationeel wezen en verlangen we naar een liefdevolle verbondenheid en genegenheid. De partnerrelatie is een mooie en bijzondere uiting van liefde, want je geeft je aan de ander met lichaam én geest.  De volledigheid van deze overgave heeft een transcedent, dat is jezelf overstijgend, karakter. Het kan je tot ongekende bloei brengen, maar je kan jezelf er ook in verliezen. Dat maakt iedere partnerrelatie tegelijk ook een ‘tricky business’.

De ander zien van Face2Face is daarin belangrijk. Wat zie je werkelijk als je ander in de ogen kijkt? Wat gaat er in haar of hem om? Wil die ander zich wel laten zien? In een goede relatie is ook de ‘moed tot waarheid’ nodig. Durf ik werkelijk mezelf eerlijk uit te spreken, ook als het de ander pijn doet? En wil ik werkelijk luisteren naar die ander, ook als die ander mij kwetst? Als je door de branding van deze lastige gesprekken heengaat, ontstaat er zomaar meer ruimte en aanvaarding.

Maar liefde als zodanig gaat verder, liefde richt zich niet alleen op die andere partner, maar is groter en is verbonden aan een Bron. Oog hebben voor het transcendente aspect van de liefde ontlast de relatie. Om de relatie te laten slagen is het belangrijk om niet alleen naar elkaar te kijken, maar samen als het ware door een sleutelgat naar een andere kamer te kijken. Een kamer die groter is dan de kamer waar jullie je in bevinden. Samen door hetzelfde sleutelgat kijken verbindt en laat zien dat er meer is: het stimuleert,  prikkelt, troost en geeft hoop. In de praktijk kan dit van alles zijn: een hobby, een gedeelde levensovertuiging, een gezamenlijke opdracht, passie voor kunst of poëzie, een liefde voor kinderen etc.  Het verbindt en het heft je op, het verdiept en het relativeert. Het biedt nieuwe horizonnen en doet je, in verbondenheid met die ander, altijd beseffen dat er meer is, hoe verschillend wij dat ‘meer’ ook invullen. 

Vanuit die gedachten stimuleren wij je graag om samen met je partner door het sleutelgat te kijken. In de komende Marriageweek valt een vrijdag, een sjabbat en een zondag. We hebben vertegenwoordigers van de drie monotheïstische godsdiensten gevraagd een preekschets voor hun samenkomsten te maken met gedachten over de liefde rond het thema Face2Face.

 

De resultaten vind je hier:

Preekschets Marriage Week 2018 vanuit Islamitische invalshoek

Preekschets Marriage Week 2018 vanuit Joodse invalshoek

Preekschets Marriage Week 2018 vanuit Rooms Katholieke invalshoek

Preekschets Marriage Week 2018 vanuit Evangelisch Christelijke invalshoek

Preekschets Marriage Week 2018 vanuit Protestantse invalshoek

 

Ga ermee aan de slag binnen je geloofsgemeenschap of gebruik de schetsen samen met je partner als meditatief moment.

 

Jeanine Geijtenbeek